Prima impresie

Niciodata nu ai a doua sansa sa faci prima impresie!

Cat se poate de adevarat! Important este sa stii cum sa creezi o prima impresie care sa iti fie favorabila. Avem nevoie de o imagine… Exista cativa factori de care trebuie sa tinem cont pentru ca imaginea noastra dupa un prim contact sa fie cat mai buna:
– Atitudinea
– Tinuta
– Contactul vizual
– Zambetul
– Numele persoanei cu care discuti
– Complimentele

Atitudinea se reflecta in gesturi marunte, cum ar fi: modul in care bati la usa, felul in care intri in incapere, pozitia corpului si tonalitatea vocii atunci cand te prezinti, etc.

Cum ar trebui sa fii? Increzator! Asta inseamna atitudine pozitiva, optimism, entuziasm, sa fii deschis catre dialog si comunicare altfel spus: sa vezi partea plina a paharului.

Atitidinea insa trebuie sustinuta prin tinuta. Tinuta ofera celor ce te privesc detalii despre propria parere despre tine, dar si in raport cu ceilalti. Cauta intotdeauna sa fii imbracat adecvat locului si rolului tau acolo si pune acest aspect in concordanta cu ceea ce doresti sa obtii de la acea intalnire.

Contactul vizual arata nivelul de concentrare a atentiei asupra persoanei cu care discuti precum si a subiectului abordat. Odata ce ai ajuns in fata interlocutorului si ai initiat dialogul, e cazul sa privesti persoana cu care discuti. Cum privim? Este recomandat sa-ti orientezi privirea in zona fetei fara a privi fix in ochii celuilalt. O astfel de privire este considerata obositoare si agresiva si s-ar putea sa obtii efectul contrar, adica celalalt sa-si doreasca sa se indeparteze de tine, incheind discutia inainte ca tu sa-ti atingi scopul.

Aminteste-ti sa zambesti! Evident, nu fara motiv si nu cu “gura pana la urechi”. Zambetul sa-ti lumineze fata si sa se reflecte in ochi. Daca se vede doar pe buze e un zambet fals care oboseste. Muschii fetei vor obosi si te vor trada la un moment dat, lasand sa se vada doar grimasa. Zambetul este “instrumentul” cu care poti transmite oricarei persoane acea senzatie exceptionala de apartenenta si acceptare. Folositi acest instrument, nu costa nimic dar poti castiga enorm!

Numele pe care il purtam ne reprezinta. Este emblema a ceea ce suntem. Putini sunt cei care, din diferite motive, nu sunt impacati cu numele lor. Pentru majoritatea insa, momentul in care ne auzim numele pronuntat reprezinta un moment de concentrare a atentiei asupra a ceea ce are de spus interlocutorul. Retineti si folositi corect in conversatiile pe care le purtati numele persoanei cu care dialogati. Le va face placere discutia cu voi si vor fi atenti la ceea ce spuneti. Puteti folosi acest truc in momentele in care simtiti ca atentia interlocutorului scade sau cand ceea ce comunicati doriti sa fie retinut.

Complimentele. Suntem sensibili la apreciere, iar cei mai multi dintre noi suntem chiar foarte dornici de complimente. De aceea, un compliment bine plasat poate crea o impresie favorabila foarte puternica si durabila. Cum facem ca de fiecare data complimentele pe care le facem sa fie credibile si de bun simt? Un secret: argumentati-le! Ex: e foarte placut la tine, pentru ca ai decorat in culori calde; iti vine foarte bine bluza, culoarea ei iti pune in evidenta tenul bronzat; etc. Am descoperit un citat a lui Mark Twain care spune: “Pot trai linistit doua luni de zile, doar cu un singur compliment.”

Adevarul este ca, fie ca ne place sa recunoastem sau nu, complimentele ne pastreaza motivati reprezentand de cele mai multe ori motorul care ne pune in miscare si ne ajuta sa ducem la bun sfarsit proiecte dificile si, uneori, sa trecem mult mai usor peste nereusite.

De aceea recomand sa gasiti acele momente cheie in care sa faceti complimente care sa aduca multumire si voua dar mai ales interlocutorului vostru.

Daca la intalnirile la care participati tineti cont de elementele prezentati mai sus aveti sansa unei discutii reusite si de ce nu, daca este necesar si va doriti, dezvoltarea unei relatii pe termen lung, indiferent daca relatia este de business sau personala.

Voi incheia tot cu un citat: “Prima impresie conteaza, a doua dureaza, dar aceasta este generata de prima”. Este posibil ca prima impresie sa nu fie intotdeauna cea corecta, dar pentru a o schimba e nevoie de timp. Iar a-ti schimba impresia despre o persoana nu inseamna ca vei uita felul in care te-a cucerit, sau nu, la prima intalnire!

Daniela Dochita