Vanzarea, o realitate inevitabila

Am gasit intr-un interviu o comparatie interesanta “Pentru unii vanzarile sunt o meserie, pentru altii o pasiune – ca pescuitul”. Trebuie sa recunoastem: toti ne facem meseria si ne straduim chiar pentru a avea rezultate cat mai bune insa, daca adaugi si un strop de pasiune succesul e garantat.

Putini oameni inteleg cu adevarat ce inseamna a fi vanzator. Unii vad doar intelesul peiorativ al cuvintului precum si al actiunii in sine, fara a fi constienti ca in fiecare zi “vindem” celorlalti cate ceva.

Voi trece in revista cateva astfel de situatii.

Cand mergeti la un interviu va vindeti pe voi, ca experienta, abilitati, etc. astfel incat celalalt sa doreasca sa va “cumpere”. Cand sunteti remarcati pentru reusitele voastre, “vindeti” imaginea omului de succes pentru toti cei ce isi doresc sa fie ca voi. Cand va sunt admirate hainele, bijuteriile, coafura, parfumul etc. “vindeti” ansamblul accesoriilor care va completeaza imaginea facandu-i pe ceilalti sa-si doreasca sa va imite. In discutiile pe care le purtati “vindeti” acele idei pe care, odata ce le-ati facut cunoscute, ceilalti le accepta si deseori le preiau.

A vinde nu inseamna doar castig financiar. Nu presupune neaparat o negociere asupra conditiilor sau pretului.

A vinde inseamna in primul rand sa fii prezent “in piata”. Sa fii cunoscut, cautat si dorit atunci cand ceilalti au nevoie de tine si abilitatile tale, si mai apoi, sa stii sa te vinzi bine.
Pentru asta trebiue sa-ti cunosti valoarea. Sa ai incredere in tine si in capacitatile tale, cu alte cuvinte: sa ai temperamentul unui invingator.

Se spune ca un adevarat vanzator reuseste sa vanda frigidere in Antartica. O astfel de idee este de-a dreptul aberanta pentru cei mai multi. Admit ca e un pic exagerata dar, pentru cei ce s-au contaminat deja cu microbul vanzarilor o astfel de idee devine provocare. Simti cum adrenalina incepe sa circule, iti vin idei si gasesti solutii; pui in practica si te bucuri de rezultate; accepti esecurile ca pe lectii de care ai nevoie pentru a merge mai departe.

Despre cei care se demotiveaza si renunta dupa primele nereusite se poate spune ca nu sunt facuti pentru asta. Cei mai multi gasesc o scuza spunand ca trebuie sa te nasti cu astfel de abilitati. Nimic mai neadevarat. Singurul aspect care conteaza si care ne poate urca pe culmi sau ne aduce prabusirea este motivatia personala. Daca putem constientiza ceea ce ne dorim cu adevarat, gasim intotdeauna calea de urmat, dar mai ales entuziasmul cu care facem ca lucrurile sa se intample.

Am intalnit oameni care, dupa o cariera de profesor, cadru militar, inginer, etc. fiind in impas financiar, sau dorind sa demonstreze lor si celorlalti ca a iesi la pensie nu inseamna sa devii inutil, avand deci o motivatie personala puternica, au intrat in vartejul vanzarilor si au ajuns la performante pe care nu si le-au imaginat niciodata. Abia acum simt ca traiesc cu intensitate tot ce li se intampla, si gasesc o multumire extraordinara in a oferi celor dragi mici bucurii neasteptate. Am ascultat astfel de oameni spunand ca acum castiga intr-o luna mai mult decat la job-ul anterior cu toate sporurile calculate lunar dupa treizeci de ani de munca. Acum simt ce inseamna sa muncesti cu placere si bucurie. Si au o viata implinita.

Daca doriti sa traiti o astfel de experienta nu mai stati pe ganduri. Sunt multe companii puternice care doresc sa vanda produse si/sau servicii prin colaboratori part-time.
Am sustinut multe traininguri pentru colaboratorii unor astfel de companii si am avut astfel nenumarate ocazii de a cunoaste oameni extraordinari, cu care am impartasit idei si momente minunate care ne-au imbogatit tuturor experienta de viata si de business.

Si asta doar datorita vanzarilor; da, un domeniu fascinant care ne imbie in viata zilnica si care va asteapta. Prindeti acest tren si nu asteptati pana la pensie! Viata e frumoasa acum!

Daniela Dochita